Några erfarenheter rikare när det gäller marmeladkokning!

När det börjar bli kallare om nätterna kommer tankarna på vad som skall göras med de sista tomaterna. Tidigare år har jag gjort tomat och äppelchutney. Den är riktigt god men blir endå inte uppäten. Så  jag bestämde mig för att testa tomatmarmelad!  Jag har aldrig kokat marmelad förut (och inte sylt heller). Det märktes!

Dessa lärdomar har jag gjort:

  • Det finns pektin som man måste ha i före sockret. Min marmelad stelnade inte och det verkar vara därför. Kolla noga innan du börjar ditt kok! Jag fick koka upp marmeladen på nytt och ha i pektin som skulle i efter sockret. Det funkade bra! Alltid skönt när man kan rätta till sina misstag och slipper slänga hela härligheten!
  • Det går att utvinna pektin ur omogna äpplen. Har dock ej provat.
  • Även sockret bidrar till att marmeladen stelnar.
  • Med hjälp av tallrikstestet kan du kolla hur konsistensen blir. Lägg en sked marmelad på en tallrik och låt svalna. Kolla konsistensen! Min färdiga marmelad blev dock fastare än tallricksprovet…jag kanske inte väntade tillräckligt länge?
  • Enligt min kokbok kan det ta 2-3 dagar innan marmeladen uppnått slutgiltig konsistens, men i det receptet tillsattes inte extra pektin.
  • Marmeladen skall skummas av väl eftersom skummet är en bra grogrund för mögel.
  • Dessa visdomar och fler hittar du här.
  • Har du några visdomsord när det gäller marmeladkokning? Skriv gärna en kommentar!

 

Tillslut blev det i alla fall en burk tomatmarmelad! Jag har nu öppnat och provsmakat…flera gånger. Och jag är riktigt nöjd! Min marmelad blev lite för fast men den går fortfarande att bre på mackan. Det får bli tomatmarmelad av sista skörden i fortsättningen!! Till och med Mattias (som var skeptisk i tysthet inför kombinationen tomat och markelad) har ätit mer än vad som krävs av snällhet ;)

 

Recept

670 g tomater

2 st citroner (rivet skal och fruktkött)

5 dl socker

1/2 dl honung

för pektinmängd – följ anvisningarna på förpackningen. Jag använde 1/2 flaska atair fruktpektin.

 

Gör rent burkar och kolla att du har fräscha tätningsringar. Jag kokar mina burkar! Tvätta och tärna tomaterna. Riv yttersta lagret på citronerna och skär citronköttet i bitar (det vita ska inte med). Häll tomater, socker, citronskal, citronkött och honung i en kastrull. Koka upp och låt koka ca. 15 min, rör om lite då och då. Tillsätt pektinet (kolla noga att det är pektin som kan tillsättas efter sockret). Koka upp i någon minut (om det inte står annat på pektinförpackningen för då följer du den i stället) och skumma väl (eftersom jag gjorde fel kokade min sylt längre och blev då väldigt fast). Häll sedan i de väl rengjorda burkarna. Förslut burkarna direkt. Om marmeladen blir för lös kan du koka om den och ha i mer socker, citron och pektin. Det står på pektinflaskan hur man gör!

Marmeladen är mycket god  på knäckebrödsmacka (gärna Grännaknäcke) med prästost!!

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *