Pysselstafetten – Mysig lyxsjal

Hösten närmar sig…eller är redan, oj, här! Jag känner alltid att det behövs lite extra peppning när det börjar mörkna och löven faller av. Pysselstafettens tema Höstmys är precis vad som behövs för att göra mörkret mysigt, gosa in sig i värme när kylan kommer och göra om de fallna löven till humörlyftande prydnader! Igår gjorde Johanna Kaffepanna en höstkrans av garn och höstfynd och i dag är det min tur.

Den första tanken som poppade upp i huvudet när jag läste ordet Höstmys var att jag bara måste göra en sjal som både är varm och mysig, men också piffar upp vardagen med lite lyx.

 

Jag använde en kvadratisk sjal (80 cm långa sidor), en triangel av fleece, volangen från en gardin (min volang är 135 cm lång och 24 cm bred) och slutligen satinband (2 st, ca. 48 cm långa och 2,5 cm breda). Allt syddes ihop med grön sytråd.

 

1. Vik kvadratsjalen till en triangel och rita av på papper. Klipp bort 2 cm längs de två kortsidorna(kateterna). Använd som mall och rita av på fleecetyget. Klipp ut fleecetriangeln och lägg ut uppe på den utbredda kvadratsjalen. Fleecetyget gör sjalen varmare och ger stadga. Vill man inte ha någondera så är det bara att utesluta fleecetriangeln och hoppa över steg 1 och 8.

 

2. Klipp av volangen på gardinen, glöm ej sömsmån (jag lade till 4 cm för att kunna överlappa ordentligt i nästa steg). Lägg gärna ut gardinen, provvecka och måtta i kanten på kvadratsjalen innan du klipper så kan du se om längden är rimlig! Bilden vid steg 4 visar hur volangen ska sitta (jag föredrar att inte ha volang hela vägen upp i spetsarna på triangelsjalen eftersom den bara brukar bli trasslig när sjalen ska viras runt halsen). Man kan använda måttstocken att bred volang behöver rynkas mer och därför vara längre medan smal volang kan tas till lite kortare. .

 

3. Hitta mitten på volangen och nåla fast den i spetsen på sjalen.  Nåla även fast kortsidorna på volangen. Låt volangen överlappa sjalen (jag har överlappat med 4 cm).

 

4. Nåla veck både i spetsen och innanför volangens kortsidor (röda pilarna). Antalet veck beror på volangens bredd. Jag har gjort  5 veck i spetsen och 3 på sidorna. Vecken är ungefär 1 cm breda (jag gillar att inte göra dem exakta för en mer mysoordnad känsla).  Arrangera vecken så du tycker att volangen lägger sig fint. Om volangen stramar i ytterkant så behöver den veckas mer. Nåla sedan fast längs resten av sidan.

 

5. Vik nu över kvadratsjalens andra halva och passa in kanterna så du får till sjalens triangelform. Nåla kanterna. Innan du syr ihop är det dags för knytbanden.

 

6.  Elda lite i ena kanten på varje band, så de inte fransar sig. Stick in den oeldade sidan av bandet några cm in i spetsen. Nåla fast.

 

7. Nu är det dags att sy ihop sjalen. Om du inte har nålat längs båda sidorna så gör det först. Eftersom det kan vara lite pilligt att få kanterna på undersidan att perfekt passa ihop med kanterna på ovansidan så väljer jag att sy raksömmen drygt en halv cm in (pressarfoten i kanten och nålen i vanligt mittläge). Detta ger lite marginal. För att banden ska sitta ordentligt syr jag fram, backar och sedan fram igen över dem.

 

8. Fleecetriangeln sitter ännu inte fast i någon söm. Risken finns att den kommer röra på sig eller knöla till sig om sjalen tvättas. Jag har sytt en raksöm en bit in (känn efter var kanten på fleecen är och sy innanför) längs båda kanterna (röda linjen). Risken med denna söm är att kvadratsjalstyget veckar sig  eller drar sig så det inte passar ihop riktigt. Mitt knep är att  sträcka tyget medan jag syr och ställa in lite lägre pressarfotstryck. Ett alternativ är att bara sy en kort söm i spetsarna så de håller sig på plats (gula linjerna). Längs diagonalen undviker jag alltid att sy eftersom den är mer töjbar och lätt blir uttänjd och vågig. Jag tycker helt enkelt inte att det är värt besväret!

 

9. Vira in dig i sjalen och knyt en stilig rosett. Kanske är det dags för en höstpromenad eller temys i soffan :)

 

Nu skickar jag vidare pinnen till Henrietta. Spana in hennes pyssel på temat höstmys i morgon!

Alla fina pyssel som görs under pysselstafetten och schemat hittar du här!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

14 Responses to Pysselstafetten – Mysig lyxsjal

 1. Vad fin den blev! Det känns även som ett lagom avancerat syprojekt :) Den kommer säkert bli riktigt härlig att ha nu i höst!

 2. lopplisa says:

  Vilken rolig, charmerande och annorlunda utformad sjal! Vardagsluxuös var ordet!

 3. Så tjusig du blev! Sjalen är som hämtad från sent 1800-tal (säger jag och låtsas ha koll på sånt ;-) ).
  Bra och tydlig beskrivning också.
  Kram!!

 4. Clara says:

  Men vad smart! Och mycket snyggt!

 5. Lyllos says:

  Vilken fin påhittig sjal! Håller med om att den ser lite 1800tal ut :)
  Ha en härlig måndag!

 6. Pysslamer.se says:

  Tack för alla fina kommentarer!!

 7. susanne says:

  Fin och originell sjal!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *