Lekdeg, trolldeg…kärt barn har många namn!

I fotoalbum från min barndom finns kort där jag och pappa ståtar i gröna näsor, nu för jag och Alfons traditionen vidare! Längre ner visar Alfons även upp nästa generations ansiktsbeprydning ;)

 

När jag var liten kallade vi det för trolldeg, men nu heter det lekdeg i vårt hem. Oavsett namn så är det en fantastisk uppfinning! Degen tar bara några minuter att göra och vi har ofta ingredienserna hemma:

1 dl salt

1 dl varmt vatten (kallt vatten tycker jag ger en klibbig och oformlig deg)

1 msk olja (gör att degen inte torkar ut händerna)

2 dl mjöl (om degen är för klibbig, ta en liten skvätt mjöl till)

lite karamellfärg om degen ej ska vara vit

Häll saltet i en bunke. Koka upp vatten, häll över saltet och rör om (jag tycker att degen får bättre konsistens om man rör det varma vattnet och saltet lite). Tillsätt oljan och eventuell karamellfärg. Blanda lite. Rör/knåda ner mjölet. Förvara i plastpåse i kylskåpet. Jag har inte testat hållbarhetsgränsen, men några dagar håller den definitivt. Hur länge har din lekdeg hållt sig? Tipsa gärna med en kommentar!!

 

Alfons och jag har ägnat mycket tid och koncentration på knådning, kavling, pepparkaksformsstansning, gaffling samt näs- och hornmakning :)

Djup koncentration! Stansning av pluppar, stjärnor och hjärtan pågår. Alfons har även grundat den utkavlade degen med mönstring. Diverse köksredskap, däribland en vitlökspressrengörare, var inblandade i arbetet. Återanvändbart bakplåtspapper är utmärkt underlag. Om degen klibbar fast på kaveln kan man även lägga ett bakplåtspapper över vid kavling!

 

Även pärlor fick vara med. Hjärtat formade vi genom att trycka ner en degklump lite ojämnt i en pepparkaksform. Pärlor som trycktes ner långt i degen satt kvar även efter torkning (Alfons metod), pärlor som trycktes ner lite försiktigt i ytan lossnade och fick limmas dit efter torkning (min metod).

 

…och det extra fina med kråksvängen är att man efter torkning kan fortsätta med målning, limning, glittring och stilfullt arrangerande. Detta arbete pågår just nu i olika stadier.

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

7 Responses to Lekdeg, trolldeg…kärt barn har många namn!

 1. Lyllos says:

  Vilka fina sniglar! Här hemma går trolldegen också varm :)
  Ha en fin torsdag!
  Kram Linda

 2. Jennie says:

  Kul med trolldeg! :) Jag har haft trolldeg som hållit sig i månader i kylen i en burk med tätslutande lock. Men då hade jag i lite alun i degen – det kanske gör att den håller längre? När den legat ett tag stelnar den lite men om man knådar ordentligt så blir den lika fin igen. Hur gör du när du torkar degen? Ugn eller rumstemperatur?

  • Pysslamer.se says:

   Vilken hållbarhet :) Ja. alun är konserverande så min trolldeg håller sig nog lite kortare. Vilket recept använder du?
   Jag torkar i rumstemperatur på en tidning. Efter någon dag brukar jag vända på figurerna eftersom ovansidan torkar fortare. Det tar några dagar innan trolldegen torkat helt!

 3. elina says:

  hej! hur länge skulle man ha degen i kylskåpet? ♥

  • Pysslamer.se says:

   För mig brukar degen bli bäst om den ligger över natten och gosar till sig. Ibland är det bra att knåda in lite mer mjöl då. En vällekt deg som börjat bli lite torr kan ofta räddas om man blöter den och låter den ligga över natten i plastpåse.

  • Pysslamer.se says:

   …Hoppas det var svar på frågan Elina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *