Charlestonklänning

Min charlestonklänning har jag sytt i ett trikåtyg med tungt fall. Ett stumt tyg gör att denna modell förmodligen blir alldeles för liten, så undvik det. Förutom tyget använde jag tygremsor med frans (längst upp och längst ner), axelband (jag föredrar elastiska), resårtråd (för bättre passform i urringningen) och så sytråd.

1. Första steget är att göra ett enkelt mönster. Använd gärna tidningspapper (känn på det först så det inte färgar av sig). Fram och bakstycke är likadana.

2. Sätt på dig en figurnära topp, markera (tex. med en nål) ”brösthöjden”. Ta av toppen, släta ut den och mät hur bred den är i höjd med markeringen. Så bred kommer överdelen på bak/framstycke att vara. (du behöver alltså inte mäta runt)

3. Nu är det dags att mäta stussvidden. Mät runt kroppen därrumpan står ut som mest. Dela detta mått på två. Mät också hur långt det är mellan byst och stuss (röda strecket).

4. Sista måttet som behövs är hellängden. Mät från den tänkta urringningens kant till där klänningen skall sluta. Lägg på ca 10 cm (till uppuffningen ovanför skärpet).

5. Rita upp mönstret. Om vidden nertill blir alldeles för stor, justera mönstret som de orangea linjerna. Tänk dock på att det går åt lite vidd om kjolen ska lägga sig i vågor.

6. Klipp ut mönstret och sedan två stycken i tyg.

7. Sy ihop båda styckena i sidorna (fina sidan på tyget inåt).

8. Vik en fåll längst upp på klänningen. Sy fast med lite sick sack. Lämna en liten öppning i sidan. Tunneln som blir i fållen ska vara tillräckligt stor för att få igenom ett tunt resårband eller dubbel resårtråd. Innan resåren ska i är det dags för fransen. Om fransen inte är töjbar behövs tillräckligt för att få klänningen över huvudet eller rumpan (för att ta av och på den helt enkelt). När du nålar dit fransen måste klänningstyget sträckas lite så de passar ihop. Nåla fast fransen och sy fast.

9. Jag trädde igenom dubbel resårtråd med hjälp av en stoppnål (säkerhetsnål är också bra att trä med). Justera så den sitter fint på kroppen. Urringningen är färdig när du kompletterat med axelband. Sy dit på valfritt sätt.

10. Nu är det dags för bandet på höften. Jag gjorde ett band av samma tyg som klänningen. Det går ju även att använda ett färdigt band. Oavsett vad du väljer så är det dags att fixa uppuffningen. Sätt på dig klänningen och knyt bandet runt höften (så långt ner du kan utan att den vill åka ner). Dra nu upp klänningen tills du får en snygg uppuffning ovanför bältet. När du är nöjd markerar du på klänningen var bandet ska sitta. Jag gjorde det genom att rita med en markeringspenna på klänningen precis ovanför bandet. Ett streck i varje sida. Ta av klänningen.

11. För att få lagom fördelat rynk sydde jag en rynktråd runt klänningen i den höjd jag precis har markerat. En rynktråd (t.ex. björntråd eller annan tunn och stark tråd) sys ner, upp, ner, upp, ner, upp…. Dra ihop rynktråden så klänningen passar precis på kroppen (studdmåttet). Knyt ihop.

12. Nu är det dags att sy fast bandet. Nåla fast det så rynktråden döljs. Se till att ha tillräckligt mycket band så det går att knyta i sidan. Jag sydde bara fast mitt band i ovankanten. OBS! Sy inte hela vägen runt om, utan lämna en decimeter i början och slutet så du får på klänningen och kan justera lite!

13. Det sista steget är nederkanten. Prova klänningen och klipp bort om den är för lång. Jag mätte runt nederkanten och klippte lika lång frans. Nåla fast och sy dit.

Ta da!

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *