Ballerinakjol

En sagolik ballerinakjol att ha när man dansar, till utklädning eller för att piffa upp vardagen! På bilderna ser du hur kjolen ser ut på en litet barn (som gärna hade påtat i rabatten iklädd något för stor tyllkjol och gummistövlar). Det finns massor av färger på tyll så gillar du en annan färgkombination bättre så är det bara att välja och vraka!

 

Beskrivning

1. Klipp till remsor av tyllen. Den rosa tyllremsan har bredden 30 cm, den guldiga 20 cm och den blå 15 cm. För att få ordentligt med rynk behövs minst två remsor av varje färg (klippt på hela tygbredden, dvs. ca 140 cm långa). För att förenkla klippandet rekommenderar jag att du viker tyllen några gånger så du bara behöver klippa några klipp!

 

2. Knyt nu fast en rynktråd (t.ex. dubbel sytråd) i ena hörnet på tyllremsan. Rynktråden bör vara 20 cm längre än midjemåttet. Sy med tråckelstygn 1 cm in längs ena långsidan på tyllremsan. Fortsätt sy på så många remsor du vill av samma färg (varje färg skall ha en egen tråckeltråd).

 

3. Dags att rynka! Dra ihop tyllen så du får lagom mycket rynkor väl utspridda. Mät midjemåttet på kjolen, det bör vara 8-10 cm mer än midjemåttet på kroppen. Blir det för lite rynkor så behöver du fler tyllremsor!

 

4. Nu har du tre rynkade små kjolar i olika längd, men med samma midjemått. Lägg dem på varandra i rätt ordning. Börja tvärnåla ihop hörnen, så kjolarna ligger kant i kant. Nåla sedan hela midjan, så rynktrådarna på de tre kjolarna ligger mitt för varandra. (Jag föredrar att först sätta en nål på mitten, sedan på varje fjärdedel och sedan varje åttondel osv…då blir tyget jämnare fördelat)

 

5. Kjolarna sitter nu ihop med nålar och det är dags att bandkanta. Du behöver ett brett band (5 cm eller mer) som är 10 cm längre än midjemåttet på kjolen. Lämna 5cm i kanten. Vik bandet dubbelt runt tyllkjolarnas midjekant. Tvärnåla genom alla lager!

 

6. Sy fast bandet med raksöm några millimeter från kanten. Lämna 5 centimeters-snuttarna öppna i ändarna.

 

7. Trä i ett resårband (en säkerhetsnål är ett bra hjälpmedel). Sy fast resåren i ena änden, dra åt resåren så midjemåttet blir lagom och sy sedan fast andra änden. Ändarna sys fast där tyllen tar slut, genom att sy genom både band och resår fram och tillbaka några gånger med raksöm.

 

8. Vik in kanterna på bandändarna och sy ihop med raksöm även där.

 

9. Jag tycker att tryckknapparna man dunkar fast med en hammare är så smidiga, så det är mitt sista moment. Föredrar du kardborreband, hyskor eller knapp och knapphål så väljer du det.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *