Maskinbroderad blomma

 

Tänk vad man kan göra av en hög trådrester! Samla ihop och sy en brosch till festklänningen…eller för att piffa till vardagskläderna.

Material: En massa trådrester (kan blandas med tygsnuttar och garn…), Angelina (för att få de blänkande färgeffekterna), sytråd, grövre tråd (att rynka och ev. fästa pärlor med), pärlor, broschfäste eller säkerhetsnål.

 

Beskrivning

1. Plocka fram dina trådrester och forma till två blommor, en större och en mindre.

2. Om du vill lägger du på Angelina och stryker med bakplåtspapper över och under blommorna.

3. Klipp ut algplast (vattenlösligt mellanlägg), varje blomma ska ha en bit som är lite större än blomman. Lägg blomman på algplasten. (Om dina blommor är gjorda av fluffigt garn och annat som står upp väldigt eller om du inte har maskinbroderipressarfot till symaskinen kan du behöva algplast även på blomman för att pressarfoten inte ska fastna.)

4. Sy sömmar som du tycker blir snyggt. Syr du för lite sömmar eller bara på vissa ställen finns risk att blomman faller isär när algplasten försvinner…

5. När blommorna är sydda lägger du dem i vatten så algplasten löses upp. Följ beskrivningen för just din algplast (eller annat upplösbart mellanlägg).

6. Nu är det dags att fixa lite mer 3-dimensionell form på blomman. Den lilla blomman är enklast att forma när den är våt och då lite mjukare. Nyp ihop mitt på varje kronblad på blommans baksida och sy några kaststygn för att få till ett veck.

7. Den stora blomman är lättast att forma när den är torr för att rynktråden glider bättre då. Sy rynktråd i en cirkel i mitten av blomman. Dra åt tills du är nöjd och knyt sedan ihop ändarna med dubbelknut.

8. Sätt ihop blomdelarna, genom att sticka ner den lilla blommans mitt i den stora, och sy ihop med blandade småstygn (alltså vad som helst som håller och inte syns förutom i mitten).

9. Nu är det dags för pärlor (eller andra snygga saker att sätta i mitten). På bilderna finns några förslag på hur det kan se ut.

10. Nu behöver du bara något att sätta fast broschen med. Sy fast en säkerhetsnål eller ett broschfäste med exempelvis kaststygn. (Om du i stället vill sy fast blomman på något annat så gör det istället).

11. Njut av din supersnygga blomma!

 

4 Responses to Maskinbroderad blomma

  1. Pingback: Slutspurten börjar – Påslakansutmaningen…

  2. klockarbarn says:

    GUd vad häftigt och vad fina de blir.

  3. Pingback: Julklappstips!

  4. Pingback: Med våren kommer blommor!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *